Dé tip om leads te vertienvoudigen!

Door Lucas Bakx - 31 januari 2018

Een simpele tip om je leads te vertienvoudigen via een website / landingspagina: Vertel minder over jezelf en over je bedrijf. In plaats daarvan richt je je direct op de websitebezoeker. Hier is een eenvoudige formule: 80% is gericht op je bezoekers en 20% op jezelf.  Mensen bezoeken je website om te zien of jij hun probleem kan oplossen. Zij willen onmiddellijk een antwoord hebben.

De gemiddelde aandachtsspanne van een internet-gebruiker is 8 seconden, dat is één seconde minder dan een goudvis! Je hebt dus slechts enkele seconden om de aandacht te trekken… “Wij zijn een IT en cloud-gebaseerd bedrijf dat al 25 jaar bestaat en gelegen is in het hart van Londen. Wij zijn trots op blah blah blah…”  Er is serieus niemand die hier iets om geeft. Praat met je publiek. Trek de aandacht en praat pas daarna over jouw bedrijf en de opties.

Dit is een eenvoudige, geoptimaliseerde verkooptrechter. Als je een vreemdeling zou aanspreken en begint met over jezelf te vertellen, dan zouden ze denken dat je gek bent. Je kan ook jezelf introduceren en daarna vragen stellen over die persoon. Op die manier stroomt het gesprek veel beter en zullen ze sneller geneigd zijn te denken dat je geweldig bent omdat je interesse in hen toont. Het is werkelijk waar zó eenvoudig!